Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-05@15:58:52 GMT

مسير داغ سيمرغي ها

تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۸۲۴۳۷۱

خبرگزاري آريا - روزنامه هفت صبح - احمد رنجبر، مرجان فاطمي: بازخواني سرنوشت بازيگراني که زير سن سي سالگي به سيمرغ رسيده اند. در اين مطلب کارنامه آن ها را قبل و بعد از جايزه سنجيده ايم. بهانه گزارش اکران «تابستان داغ» و «نگار» است که بازيگران شان چنين شرايطي داشته اند.
به رغم وجود جشن خانه سينما، انجمن منتقدان و جشن حافظ، همچنان سيمرغ هاي جشنواره فجر اهميت و اعتبار خاص تري دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سينماگران براي برشمردن افتخارات خود ابتدا آدرس يان جايزه را مي دهند. چرايي اش موضوع گزارش نيست. اين بار با وجهي ديگر از سيمرغ جشنواره فجر کار داريم: واکاوي تاثير آن بر مسير حرفه اي بازيگران. آيا اصلا تاثيري داشته؟ ميزانش چقدر بوده؟ و از آن طرف بازيگران بعد از گرفتن اين جايزه، چ قدر در انتخاب پيشنهادهاي بعدي موفق عمل کرده اند؟ چقدر از انتخاب هاي شان درست بود و کدام ها به بار ننشسته اند؟
بهانه اصلي تدوين مطلب اکران «تابستان داغ» با بازي پريناز ايزديار است. او بعد از درخشش در «ابد و يک روز» و رسيدن به سيمرغ اصلي جشنواره، چند فيلم بازي کرد که «تابستان داغ» يکي از آن هاست. براي اين فيلم نيز نامزد سيمرغ شد ولي آن را به دست نياورد.
از آن سو اکران «نگار» هم شروع شده است که بازيگر اصلي آن نگار جواهريان در کارنامه اش سيمرغ دارد (براي طلا و مس). تازه علي مصفا بازيگر «تابستان داغ» هم به عنوان بازيگر سيمرغي هست. اين بهانه ها باعث شکلي گيري اين مطلب شده. روي گزارش بازيگراني هستند که زير سي سالگي سيمرغ گرفته اند. ترتيب بازيگران براساس سال برگزاري جشنواره اي است که در آن سيمرغ گرفته اند.
پريناز ايزديار؛ سي سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: ابد و يک روز/ بهترين بازيگر نقش اول زن
موقعيت پيش از سيمرغ: پريناز ايزديار سال 90 با سريال «پنج کيلومتر تا بهشت» شناخته شد. البته آنجا بازي خيلي خاصي از خودش به نمايش نگذاشت و به عنوان بازيگري متوسط معرفي شد. همان زمان در فيلم «ورود آقايان ممنوع» هم بازي خيلي کوتاهي داشت. «خط ويژه»، اولين فيلم سينمايي بود که تا حدي باعث شد ايزديار در آن ديده شود. سال 91 حسن فتحي به او اعتماد کرد و نقش اول سريال «زمانه» را به او سپرد. آنجا بود که بازي اش به چشم آمد اما با يان حال کماکان در سينما جايگاهي به دست نياورده بود و دو فيلم «360 درجه» و «اين سيب هم براي تو» با بازي او به چشم نيامدند. ايزديار در شرايطي سيمرغ گرفت که به خاطر بازي در نقش شيرين «سريال شهرزاد» در اوج قرار گرفته بود.

مسير بعد از سيمرغ: سيمرغش را درست دو سال پيش گرفت و بعد از آن در سه فيلم «يک روز بخصوص»، «ويلايي ها» و «تابستان داغ» بازي کرد. دو فيلم اول آن طور که بايد مورد توجه قرار نگرفت اما به خاطر تابستان داغ، نامزد دريافت سيمرغ بهترين بازيگر نقش اول زن شد.
جايگاه کنوني: بازي او کماکان در فصل دوم شهرزاد ادامه دارد. اين اواخر در فيلم «هت تريکت» رامتين لوافي بازي کرد و حالا هم قرار است در فيلم «خوک» جلوي دوربين ماني حقيقي برود.
نويد محمدزاده؛ بيست و نه سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: ابد و يک روز/ بهترين بازيگر نقش مکمل مرد
موقعيت پيش از سيمرغ: دو سال قبل از اين که براي «ابد و يک روز» سيمرغ بگيرد، در فيلم «عصباني نيستم» رضا درميشيان، نظر همه داوران و منتقدان را به خودش جلب کرد. اسم محمدزاده در فهرست نامزدهاي دريافت سيمرغ بهترين بازيگر نقش اول مرد جشنواره سي و دوم قرار گرفت و حتي آن طور که شنيده مي شد، سيمرغ تا صبح روز اختتاميه هم به نام او بود اما نهايتا همه چيز تغيير کرد. درميشيان مجبور شد فيلمش را از بخش رقابت خارج کند و سيمرغ به رضا عطاران رسيد. خود رضا عطاران هم گفت که سيمرغ حق محمدزاده بوده. او يک سال بعد از اين اتفاق در دو فيلم «ناهيد» و «سيزده» بازي کرد اما موفقيت خاصي در جشنواره به دست نياورد.

مسير بعد از سيمرغ: محمدزاده در جشنواره سي و چهارم سه فيلم داشت. در کنار ابد و يک روز، بازي اش در «لانتوري» و «خشم و هياهو» هم به چشم آمد و حتي همان سال براي خشم و هياهو هم نامزد سيمرغ شد. او سال گذشته با دو فيلم «بدون تاريخ، بدون امضا» و «خفگي» به جشنواره سي و پنجم آمد و براي بدون تاريخ بدون امضا، مجددا سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش مکمل مرد را گرفت.
جايگاه کنوني: محمدزاده بازيگري است که هم محبوبيت عمومي دارد و هم مورد توجه کارگردان هاي شاخص است.
نگار جواهريان؛ بيست و هفت سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: طلا و مس/ بهترين بازيگر نقش اول زن
موقعيت پيش از سيمرغ: اولين بار در سريال «زير تيغ» محمدرضا هنرمند بازي اش ديده شد. پيش از طلا و مس در چند فيلم سينمايي نقش هاي کوتاهي داشت و حتي در فيلم سينمايي «تنها دو بار زندگي مي کنيم» بهنام بهزادي هم بازي کرد و اتفاقا آنجا نقش اصلي زن را داشت ولي اين فيلم با وجود موفقيت هايي که در جشنواره هاي جهاني به دست آورد، در ايران زياد ديده نشد.

مسير بعد از سيمرغ: نگار جواهريان بعد از طلا و مس يک مرتبه به چشم آمد. از سال 81 و بعد از گرفتن سيمرغ تا سال 91 که بار ديگر به خاطر فيلم «حوض نقاشي»، نامزد دريافت سيمرغ شود، چند فيلم مهم بازي کرد. فيلم هاي «يه حبه قند»، «اينجا بدون من»، «بي خود و بي جهت» و «هيچ» از جمله مهم ترين کارهاي نگار جواهريان در اين سال ها بود. در حوض نقاشي با وجود اين که بسيار متفاوت ظاهر شد اما سيمرغ در دستانش قرار نگرفت. او بعد از اين فيلم، يک مقدار کم کار شد و انتخاب هاي زياد خوبي نداشت. ملبورن، قندون جهيزيه، اعترافات ذهن خطرناک من و... فيلم هايي نبودند که مورد توجه داوران و منتقدان قرار بگيرند.
جايگاه کنوني: بازيگري است که گليمش را از آب بيرون مي کشد و مورد توجه کارگردان هاي شاخص است. نام نگار جواهريان اما گيشه ندارد.
باران کوثري؛ بيست و يک سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: خون بازي و روز سوم/ بهترين بازيگر نقش اول
موقعيت پيش از سيمرغ: باران کوثري به واسطه موقعيت پدر و مادرش خيلي زود جذب دنياي بازيگري شد. در «خوابگاه دختران» نامش سر زبان ها افتاد. شهرت عمومي اش هم به خاطر سريال «صاحبدلان» در سال 1385 است. همين سال در جشنواره فجر دو نقش متفاوت در «روز سوم» و «خون بازي» داشت و به سيمرغ رسيد.

مسير بعد از سيمرغ: انتخاب هايش در سال هاي اول چنگي به دل نزدند، فيلم هايي مثل «مي زاک»، «حيران» و «کتوني سفيد» ديده نشدند و «توفيق اجباري» و «دايره زنگي» به رغم داشتن مخاطب بالا در کارنامه کوثري شاخص نيستند. بعد از آن چند فيلم خوب بازي کرد که نقش ها هم برايش چالش برانگيز بودند مثل «هيچ»، «اسب حيوان نجيبي است» و «قصه پريا». در دهه 90 غالب انتخاب هاي کوثري قابل دفاع است ولي دومين همکاري او و هاتف عليمرداني يعني «هفت ماهگي» به بار نمي نشيند. کوثري براي فيلم قبلي عليمرداني «کوچه بي نام» سيمرغ گرفته بود.
جايگاه کنوني: باران کوثري استار نشد؛ کارنامه اش قابل دفاع است و حتما جزو گزينه هاي اصلي کارگردان هاست ولي نامش به رونق گيشه کمکي نمي کند.
بهرام رادان؛ بيست و چهار سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: شمعي در باد/ بهترين بازيگر نقش اول
موقعيت پيش از سيمرغ: بهرام رادان با «شور عشق» به سينما معرفي شد؛ يک فيلم گيشه پسند که جزو وسيله اي براي شروع در سينما توجيه محکمي براي انتخاب ندارد. «آواز قوم جهشي اساسي براي اين بازيگر به حساب مي آيد اما در عين حال فيلم هاي نه چندن خوبي مثل «ساقي» و «عطش» را بازي مي کند. فيلم خاص «گاوخوني» را هم پيش از سيمرغ در کارنامه دارد. رادان زود تبديل به ستاره شد و اتفاقا زود هم سيمرغ گرفت.

مسير بعد از سيمرغ: او سعي مي کند انتخاب هاي درستي داشته باشد و وزن کارنامه اش را به لحاظ کيفي بالا ببرد و با کارگردان هاي مطرحي چون مسعود کيميايي، رخشان بني اعتماد و ابوالحسن داودي همکاري مي کند. سهم فيلم هاي بد مثل «ازدواج صورتي» و «چهارانگشتي» کم است و خيلي زود رادان را به سيمرغ دوم (سنتوري) مي رساند. مسير سينمايي رادان بعد از دومين سيمرغ دچار سکته مي شود و البته کم شانسي هم مي آورد. از انتخاب هايي مثل «يکي از ما دو نفر»، «نقش نگار» و... نمي توان دفاع کرد اما «راه آبي ابريشم» و «ترديد» انتخاب هاي خوبي هستند که به رغم پيش بيني تبديل به فيلم خوبي نشدند.
جايگاه کنوني: رادان همچنان آداب ستاره بودن را رعايت مي کند.
مريلا زارعي؛ بيست و نه سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: سربازهاي جمعه/ بهترين بازيگر نقش مکمل
موقعيت پيش از سيمرغ: شهرت مريلا زارعي براي عامه مردم به سريال «دبيرستان خضرا» بر مي گردد. او يش از اين سريال ند فيلم و سريال بازي کرده بود اما اين «دو زن» تهمينه ميلاني بود که نامش را در سينما تثبيت کرد و حتي براي آن تنديس گرفت.

مسير بعد از سيمرغ: مريلا زارعي بعد از گرفتن سيمرغ «سربازهاي جمعه» سعي کرد با دقت بيشتري به پيشنهادها پاسخ مثبت دهد. براي همين در کارنامه اش فيلم بد کم پيدا مي شود مثل «رژيم طلايي»، «يک اشتباه کوچولو»، «نيش زنبور» و «خروس جنگي». برخي فيلم ها متوسط اند مثل «زاگرس» و «درگيري» برخي شاخص «درباره الي»، «جدايي نادر از سيمين»، «شيار 143»، «چ»، «باديگارد» و...
جايگاه کنوني: مريلا زارعي ستاره نشد اما کارنامه اي قابل دفاع دارد و اصلا اگر نقش جاي کار داشته باشد مي تواند توانايي اش را به رخ بکشد. او سال ها مورد توجه کارگردان هاي مهم مثل ابراهيم حاتمي کيا و اصغر فرهادي بوده. زارعي بعد از «سربازهاي جمعه» به دو سيمرغ اصلي به خاطر بازي در «شيار 143» و «زير سقف دودي» رسيد و براي «کيفر» ديپلم افتخار گرفت.
ترانه عليدوستي؛ هفده سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: من ترانه پانزده سال دارم/ سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش زن
موقعيت پيش از سيمرغ: ترانه تا پيش از بازي در من ترانه پانزده سال دارم عملا کار بازيگري انجام نداده بود. اولين بار در همين نقش ظاهر شد و به خاطر همين نقش سيمرغ گرفت. درواقع به محض ورود به سينما در نقطه اوج قرار گرفت.

مسير بعد از سيمرغ: بعد از سيمرغ اول، برخلاف تمام دختران جوان آن سال ها، وارد هر کاري نشد. دوسال بعد در فيلم «شهر زيبا» مقابل دوربين اصغر فرهادي رفت و نامزد دريافت سيمرغ شد. بعد از آن در «چهارشنبه سوري» مجددا با فرهادي همکاري کرد و بازي اش مورد تقدير قرار گرفت. بعد از آن در فيلم «ترديد»، «پذيرايي ساده» و «آسمان زرد کم عمق» بار ديگر نامزد دريافت سيمر شد. البته در اين بين بارها فيلم هاي متوسط و کم ارزشي بازي کرد اما مجددا به مسير برگشت و دوباره به موفقيت رسيد.
جايگاه کنوني: اوج قدرت عليدوستي از زمان «شهرزاد» اتفاق افتاد. او به عنوان ستاره اصلي سريال آنقدر به چشم آمد که اسمش را در صدر فهرست بازيگران زن ايراني قرار داد. همزمان با اين سريال، فيلم «فروشنده» اصغر فرهادي و حضورش در جشنواره کن، توجه ها را به سمت او خيلي بيشتر کرد.
ميترا حجار؛ بيست و سه سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: متولد ماه مهر/ بهترين بازيگر نقش اول زن
موقعيت پيش از سيمرغ: از معدود بازيگراني است که با نقش و فيلمي خوب کارشان را شروع مي کنند. ميترا حجار اين شانس را داشت که مورد توجه احمد اميني براي فيلم «غريبانه» قرار بگيرد و او هم نمايش موفقي در اين فيلم داشت. يک سال بعد از سوي مسعود کيميايي براي «فرياد» انتخاب شد که فيلم شرايط خوبي در اکران نداشت اما به تثبيت حجار کمک کرد. او در سومين فيلمش يعني «متولد ماه مهر» به سيمرغ نقش اصلي رسيد.

مسير بعد از سيمرغ: ميترا حجار گام هاي پيش از سيمرغ را استوار برداشته بود ولي اين جايزه تاثيري شگرف بر مسيرش نداشت. بلافاصله همکاري دومش با کيميايي (اعتراض) رقم خورد و نقشي کوتاه در «سگ کشي» بهرام بيضايي به او رسيد. حجار پس از آن انتخاب هاي خوبي نداشت که بهترينش «قارچ سمي» رسول ملاقلي پور و «ملاقات با طوطي» عليرضا داودنژاد است. «رخساه»، «صورتي»، «مزاحم» و «بازنده» جايي براي دفاع نمي گذارند. به عبارت بهتر از سال 81 تا الان، فيلمي از حجار نديده ايم که فارغ از کيفيت بازي او همپاي فيلم هاي اولش باشند.
جايگاه کنوني: ميترا حجار جزو بازيگران متوسط سينما دسته بندي مي شود که بيکار نمي ماند. ميترا حجار مي توانست ستاره شود اگر مسير را درست مي رفت.
حميد فرخ نژاد؛ سي سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: عروس آتش/ بهترين بازيگر نقش مکمل
موقعيت پيش از سيمرغ: کارگرداني خوانده و نيت و هدفش از ابتدا ساخت فيلم بوده است. حميد فرخ نژاد براي رسيدن به اين هدف سال 1369 دستيار خسرو سينايي مي شود اما همزمان در فيلم «در کوچه هاي عشق» بازي مي کند. سال 78 در آخرين لحظه سينايي از او مي خواهد نقش فرحان «عروس آتش» را بازي کند و همين مسير زندگي حرفه اي اش را تغيير مي دهد. فرخ نژاد وقتي سيمرغ مکمل گرفت چهره اي ناشناخته براي مخاطبان بود.

مسير بعد از سيمرغ: سيمرغ باعث شد فرخ نژاد به اين يقين برسد که بازيگري برايش بهتر از کارگرداني است. بازي او به دل مخاطبان و منتقدان سينما هم نشست و همين عزمش را براي ادامه مسير راسخ تر کرد. او پشنهادهايي را پذيرفت که کم از «عروس آتش» نبودند: «ارتفاع پست»، «به رنگ ارغوان»، «طبل بزرگ زير پاي چپ» و «چهارشنبه سوري» او را محبوب تر کردند. فرخ نژاد اما پتانسيل تبديل به ستاره را نداشت؛ در عوض با انتخاب هاي درست و بازي هاي متفاوت جاي خود را روز به روز بازتر کرد. از نيمه دوم دهه 80 اما انتخاب هاي بد او زياد شد و بر کارنامه اش خدشه افتاد.
جايگاه کنوني: فرخ نژاد بعد از يک دوره رکود و در حالي که انتخاب هايش بد بودند امسال احيا شد با «گشت 2» و «خوب، بد، جلف». اوج ادامه دارد و از آن دفاع مي کند؟
هديه تهراني
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: قرمز/ بهترين بازيگر نقش اول
موقعيت پيش از سيمرغ: کلي پيشنهاد وسوسه انگيز (مثل ليلاي داريوش مهرجويي) را رد کرد و با «سلطان» مسعود کيميايي به سينماي ايران معرفي شد. هديه تهراني خيلي زود رداي سوپراستاربودن را بر تن کرد.

مسير بعد از سيمرغ: پس از سيمرغ، انتخاب هاي او باز هم توأم با وسواس است و «شوکران» مهر تاييدي مي شود بر وجاهت او. کمي بعد اما حساسيت را کنار مي گذارد و در فيلم هايي چون «دست هاي آلوده»، «آبي» و «زمانه» بازي مي کند. حالا تهراني به جايگاهي رسيده که هم مورد نظر کارگردان هاي شاخص است و هم فيلم هاي گيشه پسند.
منتها حواسش هست وزن کارنامه اش پايين نيايد. «جايي براي زندگي»، «دوئل» و «يک بوس کوچولو» انتخاب هاي مهم او هستند که در اين ميان «چهارشنبه سوري» نقطه عطف ديگري در کارنامه او مي شود و در جشنواره بيست و چهارم دومين سيمرغش را به دست مي آورد. تهران بعد از آن سراغ فيلم هاي خاص مي رود. خوب که نگاه کنيم او مسير خودش را رفته و گرفتن و نگرفتن سيمرغ روي انتخاب هايش تاثيري نداشته است.
جايگاه کنوني: تهراني از عزلت بيرون آمده و حالا «پديده»، «بدون تاريخ، بدون امضا» و «اسرافيل» را که هر سه جزو فيلم هاي خاص پسند هستند، در نوبت اکران دارد. همچنان بازيگر محبوبي است و حضورش براي فيلم ها ارزشمند.
محمدرضا فروتن؛ سي سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: قرمز/ بهترين بازيگر نقش اول
موقعيت پيش از سيمرغ: با نقش هاي کوچک کارش را شروع کرد؛ اولين تجربه سينمايي محمدرضا فروتن «هدف» دستاوردي برايش نداشت اما نامش را در دفاتر توليد سر زبان ها انداخت. «آخرين بندر»، «فاتح»، «براده هاي خورشيد» و «ماه و خورشيد» هم چنين کارکردي داشتند. مسعود کيميايي او را به عنوان يکي از جوان هاي «مرسدس» انتخاب مي کند و اين همکاري در «فرياد» و «اعتراض» ادامه مي يابد و فروتن حالا عنوان ستاره گرفته است. همان سال که «فرياد» را بازي کرد، در «دو زن» و «قرمز» هم حضور داشت و به خاطر «قرمز» به سيمرغ رسيد.

مسير بعد از سيمرغ: تاثير همکاري با مسعود کيميايي در کارنامه فروتن به مراتب مهم تر از سيمرغ است. جمع اين دو اتفاق، فروتن را بازيگري سخت پسند کرد که هم و غمش بازي با کارگردان هاي مطرح بود. او در فيلم هاي رخشان بين اعتماد، احمدرضا درويش، کيومرث پوراحمد، عليرضا داودنژاد و... نقش هاي متفاوتي بازي کرد و تحسين شد. از ميانه دهه 80 تغيير مسير داد و سهم انتخاب هاي بد بالا رفت.
جايگاه کنوني: عجيب است بازيگري با داشتن سابقه درخشان، در شش سال اخير نقشي تحسين برانگيز ندارد. محمدرضا فروتن با «نقطه کور»، «خنده هاي آتوسا»، «آآآدت نمي کنيم» و... روز به روز از روزهاي اوجه فاصله مي گيرد.
مينا لاکاني؛ بيست و پنج سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: ديدار/ بهترين بازيگر نقش اول زن
موقعيت پيش از سيمرغ: لاکاني قبل از بازي در فيلم «ديدار» جايگاه خيلي خاصي در سينماي ايران نداشت. در دو فيلم «پرواز را به خاطر بسپار» حميد رخشاني و «روز فرشته» بهروز افخمي نقش کوتاهي داشت و زياد به چشم نيامد. درواقع براي اولين بار در فيلم ديدار، نقش اصلي را بازي کرد و همانجا هم مورد توجه داوران جشنواره قرار گرفت.

مسير بعد از سيمرغ: بعد از سيمرغ راهش را به طور کلي اشتباه رفت. به جاي اين که انتخاب هاي خوبي داشته باشد، در دو فيلم «زن شرقي» و «جان سخت» بازي کرد که در هيچ کدام شان ديده نشد. بااين حال اما در تلويزيون تا اندازه اي موفق بود. بازي در سريال هاي «روزهاي اعتراض»، «آخرين گناه» و «ترانه مادري» حسين سهيلي زاده باعث شد که لاکاني چندان هم ناشناس باقي نماند. او سال 88 در سريال «تاوان» شهرام شاه حسيني بازي کرد و بعد از آن براي هميشه از سينما و تلويزيون ايران کناره گرفت.
جايگاه کنوني: سال 90 از ايران رفت و در برنامه شباهنگ تلويزيون فارسي زبان آمريکا، مقابل دوربين اعلام کرد که به خاطر شرايط آزاردهنده کاري براي بازيگران ايراني از کشور خارج شده و به آمريکا مهاجرت کرده. او با اين اقدام براي هميشه از حضور در فيلم و سريال هاي ايراني کناره گرفت.
رويا نونهالي؛ بيست و چهار سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: عروسي خوبان/ بهترين بازيگر نقش اول زن
موقعيت پيش از سيمرغ: رويا نونهالي کار بازيگري اش را باتئاتر شروع کرد؛ سال 1362. چهار سال بعد از سوي خسرو سينايي براي بازي در فيلم «يار در خانه» انتخاب شد و طولي نکشيد که بازيگر نقش اصلي «عروسي خوبان» شد. اين دو فيلم و فيلم هاي بعدي شهرت نونهالي پيش مخاطب گسترده را سبب نشدند اما پيگيران سينما بازي اش را تحسين مي کردند.

مسير بعد از سيمرغ: حدود 10 سال در 10 فيلم بازي کرد ولي غالبا دستاوردي برايش نداشتند و مهم تر اين که فيلم هايش مطلوب مخاطب گسترده نبودند. بالاخره سال 78 «بوي کافور، عطر ياس» هم اين طلسم را شکست و هم دومين سيمرغ را براي نونهالي به همراه داشت (اين بار مکمل گرفت). سال 79 «زندان زنان» بر شهرتش افزود و دو سال بعد سريال «خواب و بيدار» آن را تکميل کرد. به نوعي تاثير سيمرغ دوم روي کارنامه نونهالي اثر بيشتري داشته؛ او پس از آن فيلم هايي بازي کرد که هم شاخص باشند و هم مورد توجه سينماروها قرار گيرند.
جايگاه کنوني: رويا نونهالي بازيگر توانمندي است اما نه از نظرکيفيت کار و نه در نظر تماشاچي به اوج نرسيده. چه بسا اگر مسير «خواب و بيدار» را ادامه مي داد حالا مشهورتر مي بود. اين اتفاق با «عمه بلقيس» تا حدودي تکرار شده.
فاطمه معتمد آريا؛ بيست و هفت سالگي
براي چه فيلمي سيمرغ گرفت: برهوت/ بهترين بازيگر نقش مکمل
موقعيت پيش از سيمرغ: 24 ساله بود که اولين فيلم سينمايي اش را باز کرد: «جدال» ساخته محمدعلي سجادي. پيش از آن فاطمه معتمد آريا تجربه بازي در تئاترهاي دانشجويي را داشت و در سريال «مدرسه موش ها» عروسک گرداني مي کرد. در سال هاي ابتدايي نقش هايش پررنگ نبود اما طولي نکشيد که با «ياد و ديار» قابليت خود در نقش اصلي را به رخ کشيد.

مسير بعد از سيمرغ: معتمد آريا براي «برهوت» سيمرغ مکمل گرفت، نامش سر زبان ها افتاد و اين فيلم سرآغاز درخشش او شد. معتمد آريا بلافاصله در فيلم هاي «ريحانه»، «مسافران»، «هنرپيشه»، «يک بار براي هميشه»، «روسري آبي» و... بازي کرد و سال 70 براي «مسافران» دومين سيمرغ مکمل اش را گرفت و يک سال بعد براي «هنرپيشه» به سيمرغ اصلي رسيد. او جزو معدود بازيگراني است که کارنامه اش پس از سيمرغ پربار و پربارتر شده و فقط معدود انتخابي بد مثل «عشق + 2» و «ميزاک» داشته. حتي فيلم هاي گيشه اي او قابل دفاع است: «کلاه قرمزي و پسرخاله»، «عينک دودي»، «دختر شيريني فروش» و «کلاه قرمزي و سروناز».
جايگاه کنوني: فاطمه معتمد آريا در دوره اي گرفتار حواشي ناخواسته شد که تاثيرش را مي شد روي کارنامه اش ديد. او هيچ وقت عنوان ستاره (با تعريف رايج) نگرفت اما هميشه در اوج بوده و بازي هايش قابل تحسين.
اوج يا فرود؟
بررسي کارنامه 10 بازيگر سيمرغي قبل و بعد از گرفتن جايزه
علاوه بر بازيگراني که در بالا به آن ها پرداختيم، 10 بازيگر ديگر هم پيش از سن سي سالگي سيمرغ جشنواره فجر را لمس کرده اند. در اين بخش، کارنامه اين 10 نفر را پيش از دريافت جايزه و پس از آن بررسي کرده ايم. طبعا سويه گزارش همان سوال هايي است که درباره بازيگران فوق مطرح شد؛ منتها اين بار کارنامه آن ها پشت هم و بدون مشخص کردن مقطع سيمرغ واکاوي شده است.
در اين جمع پگاه آهنگراني، علي مصفا و ليلا زارع موقعيت بهتري در سينما دارند. برخي مثل حسين عابديني و بيتا بادران به گوشه رفته اند و کسي چون اکبر عبدي سخت گيري هاي پيش را کنار گذاشته است. بهناز جعفري، حسين ياري و کامبيز ديرباز هم در تلويزيون موقعيت بهتري دارند.
پگاه آهنگراني؛ 28 سالگي
به خاطر فعاليت سينمايي پدر و مادرش خيلي زود وارد دنياي بازيگري شد. در 15 سالگي بازي اش در «دختري با کفش هاي کتاني» به چشم آمد و سه سال بعد در «زندان زنان» شهرتش را بيشتر کرد. آهنگراني سعي کرده نقش هايي انتخاب کند که قابل دفاع باشد و بتواند توانايي اش را عرضه کند. براي همين در کارنامه اش فيلم بد مثل «هفت ماهگي» کم پيدا مي شود.

او کمي دير به سيمرغ رسيد اما براي «دربند» در حالي سيمرغ مکمل گرفت که غالب نظرها حکم به بازي خوب آهنگراني مي داد. بود و نبود سيمرغ روي کارنامه پگاه آهنگراني سايه نينداخته و او مسير خودش را رفته است. طبعا انتخاب هاي او بعد از سيمرغ به خاطر پختگي در بازيگري بهتر و قابل دفاع تر است.
ليلا زارع؛ 24 سالگي
اولين فيلمش را سال 83 بازي کرد و در گام نخست به جايزه رسيد. ليلا زارع براي «ما همه خوبيم» بيژن ميرباقري سيمرغ مکمل گرفت و بعد از آن سعي کرد وزن کيفي کارنامه اش را پايين نياورد. چهار فيلم بعدي برايش دستاوردي نداشتند تا اينکه «سوپراستار» شهرتش را عمومي کرد. ليلا زارع فيلم بد هم دارد مثل «با ديگران» اما کارنامه اش قابل دفاع است. او در وسع خود تلاش کرده وجاهتش را حفظ کند که چه بسا موفقيت در گام اول بازيگري دليل اصلي اين اتفاق است.

پس مي توان راحت تر درباره او قضاوت کرد و تاثير سيمرغ را روي مسيرش ديد. زارع در جشنواره سي و سوم فجر ديپلم افتخار بهترين بازيگر نقش اول زن براي فيلم شيفت شب را هم به دست آورده است.
کامبيز ديرباز؛ 28 سالگي
کارش را سال 1376 شروع کرد و اولين بار در تئاتر سياوش خواني ديده شد. کامبيز ديرباز دو سال بعد در فيلم «دختران انتظار» بازي کرد و بعد از «نغمه» از سوي احمدرضا درويش براي «دوئل» انتخاب شد. بازي او به دل داوران جشنواره بيست و دوم نشست و سيمرغ مکمل را گرفت. او بلافاصله در «به نام پدر» بازي کرد و همکاري با ابراهيم حاتمي کيا نقطه عطف کارنامه اش شد.

انتخاب هاي بعدي اما خوب نبودند و برايش دستاوردي نداشتند. تا اينکه نوبت به «اخراجي ها 1» رسيد و نقش سوزوکي شهرتش را دوچندان کرد. کمي بعد «عيار 14» تحسين منتقدان را به همراه داشت اما زير سايه انتخاب هاي بدش ماند. شهرت ديرباز و البته موفقيتش را بايد به پاي نقش هاي تلويزيوني گذاشت.
بهناز جعفري؛ 27 سالگي
از سال 72 وارد حرفه بازيگري شد اما هشت سال بعد يعني سال 80 براي فيلم «خانه اي روي آب» بهمن فرمان آرا، سيمرغ بهترين بازيگر نقش مکمل زن را گرفت. او پيش از اين که در اين فيلم مورد توجه قرار بگيرد، در فيلم هاي مهمي مثل «روسري آبي» با رخشان بني اعتماد و در سريال «خاک سرخ» با ابراهيم حاتمي کيا همکاري کرده بود.

جعفري اولين بار در فيلم «عشق طاهر» به کارگرداني محمدعلي نجفي نقش اول بازي کرد و بازي اش مورد توجه قرار گرفت. جعفري بعد از سيمرغ، در فيلم هاي زيادي بازي کرد اما تا سال 90 که بازي اش در فيلم «تلفن همراه رييس جمهور» به چشم بيايد، ديگر موفقيت خاصي پيدا نکرد. او براي اين فيلم ديپلم افتخار بهترين بازيگر زن سي امين دوره جشنواره فيلم فجر را به دست آورد.
حسن عابديني؛ 20 سالگي
با فيلم «پدر» ديده شد و طولي نکشيد که به سيمرغ مکمل دست يافت. حسن عابديني سال 79 و در جشنواره نوزدهم به خاطر بازي در فيلم «باران» مجيد مجيدي به اين جايزه دست يافت و همين زمينه شهرتش را فراهم کرد. فيلم هايي که عابديني بعد از آن بازي کرد، موفقيت فيلم اول را براي او به همراه نداشت. قاعدتا با پتانسيل اين بازيگر توقعي نمي رود او در سطح يک بماند و فيلم هايي که بازي کرده در اندازه و وسع خودش قابل دفاع است.

«مارمولک» بهترين انتخاب اوست که بر شهرتش افزود اما ديگر فيلم هاي سينمايي که عابديني بازي کرد نه مورد توجه داوران قرار گرفت نه مخاطبان سينما. از نظر کيفي «باد در علفزار مي پيچد» قابل دفاع ترين بازي اوست.
بيتا بادران؛ 22 سالگي
بيتا بادران در اولين فيلم مهم کارنامه اش يعني «آژانس شيشه اي» ابراهيم حاتمي کيا خوش درخشيد و بازي اش به مذاق داوران جشنواره فجر خوش آمد. بيتا بادران 22 ساله بود که سيمرغ مکمل گرفت. آن زمان گمان مي رفت اين جايزه او را به صدر سينماي ايران بياورد اما عملا اين اتفاق رخ نداد. خانم بادران کم کار شد و فيلم هايي که بازي کرد برايش آورده اي نداشتند.

کيانوش عياري (بودن يا نبودن) مهم ترين کارگرداني است که با او همکاري کرده و «دل شکسته» علي قوي تن طولاني ترين نقش اوست که با شهاب حسيني همبازي شد و اتفاقا مخاطب عام با آن ارتباط برقرار کرد. بيتا بادران در «زمهرير» قوي تن هم بازي کرد که فيلم به محاق رفته است.
حسين ياري؛ 28 سالگي
حسين ياري از جمله بازيگراني است که از سن پايين جذب اين هنر مي شود. او در 12 سالگي روي صحنه رفته و در سال 60 به طور حرفه اي نمايش بازي کرده است. سال 62 فيلم هاي 16 ميلي متري بازي کرد و بعد از آن مورد توجه کارگردان ها براي بازي در فيلم هاي 35 ميلي متري قرار گرفت. با کارگردان هاي مطرحي همکاري داشت اما در اندازه اي نبودند که شهرتش را فراگير کنند.

او سال 1374 در جشنواره چهاردهم به خاطر بازي در «آخرين مرحله» محسن محسني نسب سيمرغ مکمل گرفت. تاثير جايزه روي مسير سينمايي حسين ياري مشخص است اما او قابليت تبديل شدن به استار را نداشت و همچنان به عنوان بازيگري خوب شناخته مي شود.
پريوش نظريه؛ 26 سالگي
سال 69 با «عروس حلبچه» به عرصه بازيگري وارد شد و با دومين فيلمش، «پدر» مجيد مجيدي توانست سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش مکمل زن را از جشنواره چهاردهم بگيرد. او دقيقا يک سال بعد، براي بازي در فيلم «سجده بر آب» نامزد سيمرغ شد و چند سال بعد مجددا براي دو فيلم «تک درخت ها» و «پاداش سکوت» در فهرست نامزدهاي سيمرغ قرار گرفت. در دهه هشتاد فيلم هاي زيادي بازي کرد اما غير از «حقيقت گمشده» که در آن جايزه بهترين بازيگر زن در بخش جنبي فجر را گرفت، موفقيتي به دست نياورد.

او در دهه 90 بيشتر به سمت تلويزيوني آمد و با سريال «مدينه» مورد توجه مخاطبان تلويزيوني هم قرار گرفت. او امسال در سريال «زير پاي مادر» هم نقش اصلي رخساره را داشت.
علي مصفا؛ 28 سالگي
سال 71 به عنوان بازيگر به سينما وارد شد و دو سال بعد اولين سيمرغش را براي فيلم «پري» گرفت. بعد از سيمرغ در «برج مينو» با ابراهيم حاتمي کيا همکاري کرد و سال 75 براي فيلم «ليلا»ي مهرجويي نامزد سيمرغ بهترين بازيگر نقش اول مرد شد. دو سال بعد براي فيلم «پارتي» مجددا نامزد سيمرغ شد. از سال 80 فعاليت هايش را گسترش داد و علاوه بر بازيگري، به فيلمنامه نويسي و کارگرداني هم ورود کرد.

سال 89 براي «آسمان محبوب» ديپلم افتخار جشنواره فجر را گرفت و بعد از آن براي «پله آخر» برنده سيمرغ بلورين بهترين فيلمنامه اقتباسي شد. او همين امسال هم براي بازي در فيلم «تابستان داغ»، نامزد دريافت سيمرغ بهترين بازيگر نقش اول مرد شد؛ فيلمي که به تازگي در سينماها اکران شده.
اکبر عبدي؛ 28 سالگي
نقش آفريني اکبر بعدي در فيلم «مادر» در ذهن سينمادوستان حک شده است. او در جشنواره هشتم فجر به خاطر همين نقش سيمرغ مکمل گرفت. پيش از آن کلي تئاتر بازي کرده بود و تجربه شش فيلم سينمايي را داشت. تا سال ها بعد از دريافت سيمرغ انتخاب هاي اکبر عبدي خوب هستند. در اين ميان «هنرپيشه»، «اي ايران»، «دلشدگان» و «آدم برفي» جايگاه ويژه اي داشتند.

نمي توان اين کارنامه قابل دفاع را به خاطر سيمرغ دانست؛ عبدي بازيگري توانا و باانگيزه اي بود و با کارگردان هاي کاربلدي همکاري داشت. در دهه هشتاد سخت گيري هاي قبل را کنار گذاشت و حالا غالب نقش هاي غيرقابل دفاع هستند. او در جشنواره سي ام به خاطر «خوابم مي آد» باز هم سيمرغ مکمل گرفت.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۲۴۳۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ورود سیلاب به مسیر ارتباطی «گل گل» ملکشاهی

دریافت 38 MB کد خبر 6095822

دیگر خبرها

  • آمادگی مازندران برای برگزاری الکترونیکی دور دوم انتخابات
  • ببینید| رازگشایی جنجالی پردیس پورعابدینی از سیمرغی که حسش به آن هیچی بود
  • مسیر آبادان-ماهشهر مسدود است
  • آنژ پوستکوعلو: باید برخی از بازیکنان تاتنهام را بفروشیم
  • گردشگری ایران در مسیر جاده ابریشم
  • ورمزیار: مسیر قهرمانی استقلال هموارتر از پرسپولیس است
  • آموزش نمادین رای گیری با صندوق مکانیزه الکترونیکی در سیمرغ
  • پولی در مسیر قهرمانی پرسپولیس (عکس)
  • ورود سیلاب به مسیر ارتباطی «گل گل» ملکشاهی
  • «ما ملت امام حسینیم» از حاج علی تا حاج قاسم